Papin paja

KEVÄÄN KALENTERIA

Kirjoitettu 14.2.2018 klo 14:55

Kirkkovuoden kolme suurinta juhlaa ovat Pääsiäinen, Helluntai ja Joulu. Kahta viimeksi mainittua vietetään kerran vuodessa, ylösnousemuksen juhlapäivää sen sijaan kerran viikossa-aina sunnuntaisin. Jeesuksen syntymän vuodenaikaan ei Uudessa Testamentissa oteta kantaa, Pääsiäisen ja siihen kytkeytyvän Helluntain ajankohta on tarkasti määritelty.

Juutalaista pääsiäistä vietetään Egyptin orjuudesta pääsemisen muistoksi, vapautuminen tapahtui yli 3000 vuotta sitten. Juhlan keskeisin ajankohta oli keväisen Nisan-kuun 14 päivänä. Evankeliumien yhtenäisen todistuksen pohjalta tiedämme, että Jeesuksen maallisen elämän viimeiset tapahtumat ajoittuvat juuri tuohon ajankohtaan.

Kevään kalenterin rakentaminen alkaa pääsiäisaamun sijoittamisella. Sen aikamääre on: Kevätpäivätasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Pääsiäiseen valmistaudutaan 40 vuorokauden paastonajalla(pyhäpäiviä ei lasketa), jonka tuloksena löytyy Laskiaissunnuntai- ja tiistai sekä Tuhkakeskiviikko .Paastonaikaan valmistaudutaan parin viikon ajan (septuagesima ja seksagesima sunnuntait).

Pääsiäistä juhlitaan 40 vuorokautta, jonka luvunlaskun tuloksena määrittyy Helatorstai ja Helluntai. Helluntain nimessä esiintyy useimmissa kielissä sanan alussa P-kirjain (pentecoste=50). Viikko helluntaista on Pyhän Kolminaisuuden päivä, jonka mukaan nimetään pyhäpäivät aina marraskuulle asti.

Kevään kirkollinen kalenteri siis alkaa varhain ja ulottuu sydänsyksyyn saakka. Tällainen pääsiäiskeskeinen ajanlasku korostaa kristillisen uskon ylösnousemususko-luonnetta. Jeesuksen syntymän jälkeen ei ole syntynyt yhtäkään arvotonta ihmisen muotoista, ylösnousemussanoman johdosta mikään elämäntilanne ei ole täysin toivoton.

Mutta minä turvaan sinuun, Herra, ja sanon: ”Sinä olet minun Jumalani!” Sinun kädessäsi ovat elämäni päivät. Ps 31:15-16a

Keurusseudun hienoin mahdollisuus pääsiäisilon ensisäteiden kokemiseen lienee vuosittainen Lankalauantain ristisaatto Pihlajaveden erämaakirkolla. Paasto pidelköön leipää – uurtakoon ilolle tilaa! Hyvää kevättä.

Ossi Poikonen

Kategoriat: Yleinen