Majakka

14.2.2019

Kunto kohillaan

”Etsi aina elämässä kaunista ja hyvää, silloin kannat sydämessä onnen kultajyvää” lukee pienessä taulussa keittiömme seinällä. On ollut aikoja, jolloin tuo kaunis ajatus on tuntunut liian kaukaiselta arkisessa elämässä ja taas aikoja, jolloin se on ollut ponnahduslauta tekoihin, jotka ovat tuntuneet oikeilta, vaikka ovat vaatineet rohkeutta.
Sain olla viime viikon Kelan järjestämällä kuntoutusviikolla – selkäsairaita kaikki, jotkut kipeämpiä kuin toiset. Ymmärrys oli yhteistä – toive arjesta, josta selviäisi mahdollisimman kivuttomasti, jos se mitenkään on itsestä riippuvainen. On asioita, joihin voin vaikuttaa ja asioita, joihin en. Näin koko elämässäkin. On henkisesti kivuliaita ihmissuhteita, työpäiviä, perhetilanteita, jopa niin rakkaissa asioissa kuin harrasteet, on hankalia hetkiä. On päiviä, jolloin elämä on niin pysähdyksissä, että ulospääsyä ei näy.
Kuntoutusjaksolla valettiin intoa ja luottamusta hoitaa omaa itseään pienillä mutta säännöllisillä asioilla, ennen kuin huomaan olevani niin kipeä, että on pakko tehdä jotain. Voisiko elämässänikin olla jotain samankaltaista, hoitaisinko itseäni niin, että Jumala saisi antaa voimaa joka päiväiseen arkeeni. Säännöllinen huolto auttaa jaksamaan. Elämä voi tuoda eteeni minusta riippumattomia vaikeuksia, niistäkin selviän paremmin, jos lähtökuntoni on parempi.
Jokaisessa jumalanpalveluksessa on osio, jossa muistutetaan, jokainen meistä sortuu pienenpiin ja suurempiin tyhmyyksiin, joita synniksi nimitetään. Joskus työnnän ne pois ja sanon oho tai se oli läppä, tai no etkös vitsiä ymmärtänyt – mielen pahoitin kuitenkin.”Jeesus sanoo:: ystäväni, ole rohkealla mielellä, sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi.” Se toistuu samoilla sanoilla, sillä tuo asia ei muutu.
Jumala on aina valmis, hoidimme itseämme joka päivä, kerran viikossa tai sitten kun se katastrofi yllättää. Itse jaksamme paremmin, jos hoidamme itseämme useammin. Kun itse voin paremmin, jaksan etsiä sitä ihmisyyden kultajyvää omasta ja lähimmäistenikin elämästä. Anteeksiantamus on rakkautta, hyvän etsiminen tahdon asia. Hyvää ja siunattua päivää sinulle!

Kirsti Mäkinen, nuorisotyönohjaaja Keuruun seurakunnassa

7.2.2019

Kevättä keskitalvellakin

Kun minut vihittiin papiksi Lapuan tuomiokirkossa 8.6.1972 ja nimitettiin Multian kirkkoherran apulaiseksi, sain lähinaapureiltani Multian Riuttakoskelta lahjaksi postillan nimeltään ”Kevättä keskitalvellakin”. Aina tähän aikaan vuodesta olen muistanut tuon kirjan toivorikasta nimeä ja kirjan antajia olipa sitten kuinka kovaa  pakkasta tai lunta paljonkin maisemissa.

Maan ja taivaan Luoja on myös antanut tänne Pohjolaan vuodenajat. Luomisessa kaikki on saanut tarkoituksensa. Tieteen tehtävä on tutkia ja nimetä luomisen olemusta. Mitä enemmän tiedämme, sitä vähemmän tunnemme tietävämme. Näin on yleensä maailman eturivin tutkijoiden toteamus. Vähäinen tieto ylpistää, mutta suuri tieto tekee ihmisen nöyräksi.

Luomisteot, joita ihminen tutkii, ovat tekijänsä puhetta kaikessa pienimmistä tähän mennessä havaituista asioista kaikkien suurempiin nyt tunnettuihin ulottuvuuksiin. Virren 576 ajatukset sanovat:”On ankara ja pitkä talviyö, vaan läpi senkin jatkuu Luojan työ”. Keskitalvellakin Luojamme asettamien maapallomme liikkeiden mukaan, käymme kohti kevättä. Luomisen Jumala on läsnä aina.

Uskomme mukaan Jumala on kaiken näkyväisen ja näkymättömän Luoja ja ylläpitäjä. Näin on myös ihmisen kohdalla. Ihminen koostuu Jumalan luomista alkuaineista. Tämän me tiedämme tarkkaankin. Mutta elämä ja henkinen olemuksemme on enemmän. Raamatun ajatus elämän hengen puhaltamisesta ihmiseen on ja jää Luojan salaisuudeksi ainakin tässä ajallisuudessa.

Luomisessa Jumala kutsui luomansa ihmisen vertauskuvallisen ilmaisun mukaan omaksi kuvakseen, jolla on sisimmässä omatunto eli taju oikeasta ja väärästä ja meille vielä ymmärryksemme yli käyvä iankaikkisuus. Mitä emme ymmärrä, sen kyllä Luojamme ymmärtää. Meidän ei tarvitse hätäillä.

Raamatun Jumala on meidän puolellamme. Kun lankeemus turmeli ja yhä turmelee ihmisen onnistumista toimia lähimmäisensä hyväksi ja luomistarkoituksen mukaan ”viljellä ja varjella” luotua, niin Jumala ei halua siltikään hylätä ihmistä. Hän antoi poikansa Jeesuksen meille Vapahtajaksemme, jotta meillä langenneilla on syntien anteeksiantamus, elämä ja autuus.

Lauri Oinonen

 

6.2.2019

Epäillä sopii, mutta aina ei kannata

”Epäile vain!” lauloi Leskisen Juice. Nykyisenä informaatiosodan, huijausviestien ja vaihtoehtoisten faktojen aikana epäileminen onkin useimmiten viisasta. Herkkäuskoista huijataan helposti. Kriittinen ajattelu ja tyrkytettyjen totuuksien kyseenalaistaminen pelastaa monesta pulasta.

On myös asioita, joita kristityn ei tarvitse epäillä. Martti Luther kirjoittaa teoksessaan Sidottu ratkaisuvalta: ”Pyhä Henki ei ole skeptikko eikä hän ole sydämiimme kirjoittanut epäiltäviä asioita tai mielipiteitä, vaan varmoja totuuksia, jotka ovat itse elämääkin ja kaikkea kokemusta varmempia ja lujia.”

Yksi tällainen varma totuus, johon saamme epävarman maailman keskellä järkähtämättömästi luottaa, on varmuus Jumalan lupauksista ja niiden toteutumisesta. Jumala on lupausten antajana uskollinen. Kaikkivaltias pystyy tekemään mitä on luvannut ja valvoo, että hänen sanansa toteutuu. Vallitsevat olosuhteet tai omat kokemuksemme eivät pysty tätä horjuttamaan.

Kynttilänpäivän evankeliumin päähenkilö, tietenkin Jeesuksen lisäksi, on Simeon. Pyhä Henki oli ilmoittanut hänelle, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. Luukas ei kerro, kuinka kauan Simeonin saamasta lupauksesta kului sen toteutumiseen, mutta Simeonin sanoista on pääteltävissä, että hän oli jo saanut odottamisesta, ja elämästäkin, tarpeekseen. Nooan, Abrahamin ja monien muiden esikuvien lailla hän kuitenkin luotti siihen, minkä Herra oli luvannut. Eikä joutunut pettymään.

Pyhän Hengen johdatuksessa Simeon totesi Jeesuksen olevan Jumalan kaikille kansoille valmistama pelastus, pakanakansoille koittava valo ja Israelille loistava kirkkaus. Vanha Simeon sai pidellä Jeesus-vauvaa konkreettisesti käsivarsillaan. Me puolestamme voimme löytää tuon valon Kristuksen evankeliumista. Se valo kirkastaa meille varmuuden pelastuksesta, Jumalan luotettavista lupauksista, toivosta ja siitä, ettei mikään voi erottaan meitä Jumalan rakkaudesta.

Heikki Koljonen

kanttori

18.1.2019

Mitä vastaisit, jos Jeesus pyytäisi sinulta apua?

Jeesus pyytää Raamatussa monta kertaa apua ihmisiltä esimerkiksi näissä tilanteissa:

”Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!”(Matt.3:13-14)

”Matkasta uupuneena Jeesus istahti kaivolle. Eräs samarialainen nainen tuli noutamaan vettä, ja Jeesus sanoi hänelle: ”Anna minun juoda astiastasi.” Samarialaisnainen sanoi: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?” Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa.”(Joh.4:6-9)

Jeesus pyytää apua Johannekselta ja samarialaiselta naiselta. Molempien reaktio on aluksi hyvin samanlainen. He arvostivat Jeesusta suuresti ja pitivät Häntä paljon arvokkaampana kuin itseään. ”Kuinka noin korkea-arvoinen ihminen pyytää apua minulta? Minunhan pitäisi joutua pyytämään apua Häneltä.” Lopulta molemmat kuitenkin auttavat mielellään ja se on heille suuri kunnia ja ilo. ”Minä saan olla auttamassa Jeesusta. Minusta on hyötyä.”

Kaikki tarvitsevat apua joskus. Myös Jeesus. Eikä avun pyytämistä tarvitse hävetä. Se on mitä luonnollisin osa ihmisyyttä. Me tarvitsemme toisiamme, saamme pyytää apua ja auttaa muita.

Miten sinä reagoit, kun sinulta pyydetään apua? Ehkä ajattelet: ”Äh, taas joku on apua vailla. En millään jaksaisi auttaa, mutta kai se on pakko.” Voisimmeko me suhtautua toisen auttamiseen niin kuin Johannes ja samarialainen nainen? Voisimmeko ajatella, että on kunnia saada auttaa toista ja tehdä hänen päivästään parempi sekä iloita yhdessä hänen kanssaan? Meidän eteen tulevat tilanteet eivät ehkä hämmennä yhtä paljon kuin se, kun Jeesus pyysi apua. Lähimmäistä auttaessa voimme kuitenkin ajatella auttavamme Jeesusta ja nähdä tuossa toisessa ihmisessä Jeesus, sillä Hän sanoo Raamatussa: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”(Matt.25:40.)

Tero Heikkilä

Nuorisotyönohjaaja

11.1.2019

Kasteella Jumalan katseen alla

Ensi sunnuntain aihe kirkossa on kasteen lahja. Jeesus antoi seuraajilleen käskyn tehdä kaikki kansat Hänen opetuslapsikseen kastamalla ja opettamalla. Käskyä on noudatettu kohta 2000 vuotta, ja tulosta on syntynyt. Kristittyjä on yli 2 miljardia ympäri maailmaa. Kaste on niin tärkeä asia, että Jeesus asetti sen pelastuksen edellytykseksi. Jumala voi toki kaikkivaltiaana pelastaa kastamattoman, jos Hän sen hyväksi näkee, mutta meillä muilla ei ole oikeutta väheksyä kasteen merkitystä.

Lapsena kastettu ei aina osaa niin arvostaa kastettaan, kun ei siitä mitään muista. Dokumentitkin voivat olla vähäiset. Minulla esimerkiksi ei ole yhtään valokuvaa kastetilaisuudestani. En ole koskaan nähnyt kastetodistustani. Vanhempani ja kummini ovat tapahtumasta kertoneet, joten asiaa ei ole tarvinnut epäillä. Kirkonkirjoista voin asian tarkistaa, jos alan kaivata dokumenttia tapahtuneesta.

Tuntuu valtavan hyvälle, että minut on kastettu Jumalan lapseksi ja taivaan perilliseksi jo aivan pienenä, ilman minkäänlaista omaa ansiotani. Vanhempani tahtoivat antaa minut Jumalan huolenpitoon ja armon varaan. Mitään parempaa he eivät olisi voineet lapselleen antaa. Jumala otti minut omakseen ja alkoi vaikuttaa elämässäni. Itse olen lähinnä pyrkinyt sössimään asioitani tekemällä vääriä valintoja ja virheitä. Mikään tekemäni asia ei kuitenkaan voi mitätöidä Jumalan lupauksia, jotka kasteessa olen saanut omakseni. Samat lupaukset koskevat tietysti jokaista kastettua kristittyä, sinuakin.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kaste mikään taikatemppu ole. Ilman uskoa Jeesuksen sovitustyöhön se on hyödytön. Kasteessa Jumala lahjoittaa kastettavalle koko pelastuksen ilman ehtoja, mutta ilman uskoa se kaikki menee hukkaan. Kasteessa olemme saaneet Taivaan avaimet taskuumme, mutta ovi ei aukea, ellemme kokeile avainta lukkoon. ”Jeesus sanoi: »Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko tämän?»”(Joh.11:25-26)

Vilho Mäkinen
Diakoni

20.12.2018

MUISTANKO? TUNNEN – JOULUN !

Adventin aikaan kävin tervehtimässä vanhaa äitiäni hoitokodissa. Vuosiin hän ei ole muistanut minua, esikoispoikaansa. Surullista, sillä meillä olisi monia yhteisiä muistoja ja kokemuksia jaettavana. Onhan niitä kyllä tullut jaetuksikin vuosien varrella, mutta….
Kannattaako surra sitä, mikä on lopullisesti mennyt; voisiko iloita siitä, mitä on jäljellä? Niin… tässä taitaa olla tärkeä ajatus ylipäätään elämän matkalle. Vielä on iloa jäljellä, iloitkaamme sen varassa. Tällä mielellä menin tapaamaan äitiäni, en testaamaan hänen muistinsa huonontumista, vaan iloitsemaan yhteisestä elämästä.
Äiti ei muistanut asioita, syntymäkotikin oli kadonnut jonnekin. Sen sijaan Hän halusi pitää kädestä kiinni, tuntea ihon kosketuksen ja toisen ihmisen lämmön. Kuinka tärkeää onkaan olla olemassa juuri tässä hetkessä. Riittäkö se, että olemme olemassa tässä ja nyt? Juuri sellaisinahan me synnymme tähän maailmaan, ja niin syntyi Jeesus-lapsikin – ei suorittamaan vaan olemaan.
Selasimme lehtiä, katselimme kuvia ja äiti luki – sen hän osaa, vaikka ei muista lukemaansa. Lehdessä oli teksti, ”Joulu on rakastamista”. Olimme käsi kädessä ja huoneessa toistui yhä uudestaan lause ”Joulu on rakastamista”. Niinhän se on – totesimme aivan yhdestä suusta ja hymyilimme toisillemme.
Ei kai seimen lapsikaan voinut muistaa ensimmäistä jouluaan, olihan hän täysi ihminen, veljemme. Elämä ei muutenkaan ole muistisuoritus vaan tuntemisen ja rakastamisen lahja. Rakkaus on siinä, mitä pidämme arvokkaana. Tärkein kysymys on; iloitsemmeko toinen toisemme olemassaolosta? Onko suorituksista vajaa ihminen juhlan arvoinen? Jouluna on!
Kohta aloimme yhteisen laulun – se on meidän sukumme perinne. Arkihuolesi, Jouluyö, Heinillä härkien, Joulupuu on ja Toivioretkellä, kaikki pelkällä ulkomuistilla ja äiti osasi sanat vähintäänkin veroisellani tasolla, ehkäpä paremminkin. Mieleen palasivat lapsuuteni joulut ja piirileikit kuusen ympärillä Syrjänmäen suuressa tuvassa.
Joulu on rakastamista – voimme tuntea sen yhdessä ja se tekee oikeutta meidän olemassaolollemme ja ainutlaatuiselle elämällemme. Tunnetaan tämä joulu, yhdessä!

Ossi Poikonen

18.12.2018

Joulu tulee!

”Joulu tulee, hiipii hiljaa arkeen…” Näin on laulettu muutamana viimevuonna Kauneimmat joululaulut vihkosista. Nätti laulu, mutta ei taida ihan nämä aloitussanat olla totta. Joulu todellakin tulee, mutta ei hiljaa hiipien. Tästä juhlasta on puhuttu pitkin syksyä ja ensimmäiset jouluiset mainokset pyörivät telkkarissa jo marraskuun alusta lähtien. Vauhti vaan kiihtyy ja viikot ovat täydet konserteista, pikkujouluista ja niistä joululauluista. 

Valon juhlaa valmistelemme, sillä Valon Herra on tulossa. Tehkäämme tie Kuninkaalle joka on nöyrä ja armahtavainen,mutta myös elämän ja kuoleman suuri valtias. Joulun lapsi on soma aihe pimeään kaamokseemme ja muinaisen eläinsuojan tapahtumat väikkyvät kauniina kuvina ajatuksissamme pohjolan pimeydessä vaeltaessamme, joulun valmisteluita suorittaessa ja juhlaa odottaessa. Maria ja Joosef saivat vanhemmuuden ihmeen ohella yllättäviä vieraita paimenista, jotka kertoivat tulleensa Messiasta katsomaan. 

Lapsonen ei ole vain kaunis tarinan osa eivätkä joulun evankeliumin tapahtumat pelkästään herkkä idylli. Tämä kaikki on todellinen uutinen matkasta, joka alkaa seimeltä ja päättyy kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin Golgatalle ristille. Sieltä vielä tyhjän haudan hämmästykseen. Elämän ja kuoleman Herra on tullut! Joulu tulee ehkä ryminällä tietoisuuteemme tai sittenkin hiipien arkeemme hiljaa. Kansa joka pimeydessä vaeltaa valmistautuu juhlan aikaan. Sytytellään valoja, etsitään koristuksia ja leivotaan sekä siivoillaan. Jokainen valmistelu on riittävästi juuri niin kuin itse juhlasi haluat vastaanottaa. Hoosianna, tervehditty sinä Kuningas! Tule ja tuo oikea joulu elämäämme.

 

Merja Kaunismäki

 

15.11.2018

Valvomisen sunnuntain näköaloja

Elämme marraskuista myöhäissyksyä. Tämä on pyhäinpäivän ja adventin välistä aikaa. Maisemat ovat tummat ja mustatkin. Tummanruskeat kynnetyt pellot valmistavat maata kohti uuttä kevään kasvua talven levon aikana.  Lyhenevänä valoisamman päivän aikana näkee luonnossa myös kauas, koska kesän lehtevät puut ovat nyt lehdettömät. Havupuutkin käyvät talvilevoilleen odottamaan taas ensimmäisten kasvulukkojensa avautumista helmi-maaliskuun auringonvalon lisääntyessä jo ennen muun luonnon kevään näkyvää koittamista.

Ensi sunnuntai on valvomisen sunnuntai ja sen sanoma on Vapahtajamme tulemus kunniassa ja kirkkaudessa. Profeetta Aamoksen kirjassa ovat sanat:”Katso Hän on muovannut vuoret ja luonut tuulen. Hän ilmoittaa ihmisille tahtonsa. Hän tekee aamunkoiton ja yön pimeyden. Hänen nimensä on Herra, Jumala, Sebaot” (Aam. 4:12-13). Myöhäissyksylläkin on Jumala kanssamme, Hän on kanssamme myös kaikessa elämässämme, pimeydessäkin olipa se millaista tahansa.

Herra on turvamme polvesta polveen. Hän, Luojamme on ollut jo ennen luomista ja ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa. Tämä on minusta hyvin turvallinen näköala. Kirkkauteen korotettu Herramme on luvannut olla kanssamme jo tässä ajassa, vaikka silmämme Häntä näekään. Meille on annettu voimaksemme Raamatun sana. Tätä ei pidä vähätellä, sillä sanallaan Jumala on tehnyt luomistyönsä ja sanallaan Hän pitää luomaansa yllä ja synnyttää yhä uutta elämää.

Vaikka elämme Jumalan luomassa maailmassa, elämme samanaikaisetsi lankeemuksen todellisuuden ja anteeksiantamuksen todellisuuden keskellä. Kristuksen tulemuksessa lankeemuksen aika katoaa. Siksi apostoli Pietari sanookin: ”Me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, jossa vanhurskaus vallitsee”(2.Piet. 3:13).

Uskontunnustuksissa lausumme selkeästi luottamuksemme myös Kristuksen tulemukseen. Uskomme katsoo myös kauas eteenpäin. Me emme voi tätä ymmärtää. Mutta me saammekin olla kaiken sen omistajia, mitä uskoskontunnustuksessa lausumme. Jumalan sunnitelma ja tahto toteutuu ajallaan. ”Hänelle kunnia nyt ja ikuisuuden päivään asti” (!.Piet.3:18).

Lauri Oinonen

 

8.11.2018

Hän on mennyt

 ”Hän on mennyt” sanottiin ennen, kun ei hennottu puhua kuolemasta. Ilmaus oli totta siinä mielessä, että ”hän” ei ollut enää kanssamme. Mutta minne hän oli mennyt? Tuo kysymys on askarruttanut ihmisiä kautta aikojen. Jollekin selitykseksi riittää, että hän on kuollut. Joku vastaa : taivaaseen! ja toinen sanoo: tuonelaan!

Joitakin päiviä sitten näin otsakkeen, jossa sanottiin ”Kuolema on Jumalan maahanmuuttoliike”. Jäin miettimään ajatusta, joka tuntui aluksi tehdyn provosointitarkoituksessa. Maahanmuutto on meillä mielletty toisten, vieraiden, tuottamaksi ilmiöksi. Nyt otsake väitti, että meistä jokainen on maahanmuuttaja ennemmin tai myöhemmin. Tai oliko väite kuoleman kieltämistä, kuten puhe pois menemisestä saattoi olla? Mitä uskomme sanoo kuolemasta?

Sitä piti ihan tarkistaa Raamatusta. Jeesus sanoi kaikkien ihmisten olevan Jumalalle eläviä, niin elossa olevien kuin meille kuolleiden. (Tuo kohta luetaan ensi sunnuntaina jumalanpalveluksessa!) Se mikä meille näyttäytyy pois menona, on Jumalan näkökulmasta rajan ylitys, matka valtakunnasta toiseen.

Näkemäni otsikko on Jeesuksen sanojen valossa totta. Ihmiset vaeltavat ajallisesta ikuisuuteen Jumalan katseen alla. Kuten maallinen maahanmuutto, myös tämä matka iäisyyteen on kulkemista kohti toivoa, kohti parempaa. Tästä näkökulmasta vanha kuolema-sanan kiertävä ilmaus, puhe menemisestä, kuvastaa meidän rajoittunutta asemaamme ajan tällä puolen.

Unto Mikkonen
Diakoni

1.11.2018

Risti – elävän puu

”Autuaita ovat hengessään köyhät,
sillä heidän on taivasten valtakunta.
Autuaita murheelliset:
he saavat lohdutuksen.
Autuaita kärsivälliset:
he perivät maan.”

Pyhäinpäivän evankeliumi on alkukatkelma Jeesuksen tunnetuimmasta puheesta, eli Vuorisaarnasta. Siinä hän julistaa autuaiksi kaikkia sellaisia ihmisryhmiä, jotka ovat tässä maailmassa ahtaalla. ”Autuaita ovat…” voitaisiin kääntää myös ”hienoja uutisia…”. Jeesuksella on erityisesti heille hienoja uutisia, jotka kokevat voimattomuutta ja näköalattomuutta.

Pyhäinpäivä voi nostaa mieleemme kiitollisuutta ja iloa, mutta myös surua läheistemme poisnukkumisesta.

  Jeesuksen sanat merkitsevät, ettei meidän surumme ole este Jumalan työlle meissä. Jumala voi edistää oman valtakuntansa tulemista maailmaan myös surevan ihmisen kautta, sillä Jumalan valtakunnassa asiat kääntyvät ylösalaisin verrattuna tähän maailmaan. Se merkitsee jopa sitä, että Jumalan valtakunnassa esimerkiksi hengellinen köyhyys on erityinen kristillinen hyve.    

  Suremista kutsutaan joskus surutyöksi. Sureminen ei kuitenkaan ole työtä siinä mielessä, että sitä voisi suunnitella etukäteen niin kuin työtä suunnitellaan. Usein suru ottaa meidät valtaansa yllättäen. Emme voi valita sen tulemista ja menemistä. Mutta sen voimme valita, kohtaammeko sen Jumalan kanssa vai yksin. Suremalla Jeesuksen ristin juuressa annamme mestarin työskennellä meissä. Ei tarvitse osata sanoja, joita hänelle puhuisi. Sekin riittää, että hiljentyy hänen edessään. Tuossa hiljaisuudessa voi olla salattua elämää.

Seppo Viljasjärvi

 

© 2019 Keuruun Seurakunta