22.11.2017

Antakaa toisillenne anteeksi

Viime sunnuntain sisältönä ovat anteeksiantamus ja siitä avautuva keskinäinen rakkaus. Koko elämämme perustuu anteeksiantoon, jonka saamme Kristuksen ristinkuoleman ansiosta. Se velvoittaa meidät kohtaamaan lähimmäisemme ystävällisesti, lempeästi ja anteeksiantavasti. Tällainen asenne tekee mahdolliseksi sen, että Jumalan moninaiset lahjat pääsevät vaikuttamaan kaikessa rikkaudessaan.

Tämä on tärkeä omaksua, sillä kaikessa kohtaamisessa olemme alttiina väärinymmärryksille. Se että saa anteeksi virheensä on lohdullista. Vaikea on antaa anteeksi, mutta kun siihen sitoutuu, on se elämää huomattavasti helpottava tilanne. Mitään niin vaikeaa ei ole, ettemmekö saisi itsellemme antaa anteeksi ja pyytää anteeksi ja näin kokea Jumalan armon todeksi.

Jeesus sanoi opetuslapsille:
    ”Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken. Jos hän kuulee sinua, olet voittanut hänet takaisin. Mutta ellei hän kuule sinua, ota mukaasi yksi tai kaksi muuta, sillä ’jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan sanalla’. Ellei hän kuuntele heitäkään, ilmoita seurakunnalle. Ja jos hän ei tottele seurakuntaakaan, suhtaudu häneen kuin pakanaan tai publikaaniin. Totisesti: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te vapautatte maan päällä, on myös taivaassa vapautettu.
    Minä sanon teille: mitä tahansa asiaa kaksi teistä yhdessä sopien maan päällä rukoilee, sen he saavat minun Isältäni, joka on taivaissa. Sillä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään.”
    Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: ”Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?” ”Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa”, vastasi Jeesus.

Tämä on kohta joka pitäisi yhä uudelleen ja uudelleen lukea. Kuinka usein olemme katkeria ja alamme jopa kostamaan asioita, vaikka ei olisi syytä. Jospa me osaisimme nähdä Kristuksen lähimmäisessämme, niin voisimme toteuttaa Jeesuksen opin. Lähimmäisen rakkaus lisääntyy vain rakastamalla. virren sanoin: Auta meitä Kristuksemme, rakastamaan kaikkia. Anna rististäsi voimaa, kutsuasi seurata.

Seija Niininen Diakonissa