6.2.2019

Epäillä sopii, mutta aina ei kannata

”Epäile vain!” lauloi Leskisen Juice. Nykyisenä informaatiosodan, huijausviestien ja vaihtoehtoisten faktojen aikana epäileminen onkin useimmiten viisasta. Herkkäuskoista huijataan helposti. Kriittinen ajattelu ja tyrkytettyjen totuuksien kyseenalaistaminen pelastaa monesta pulasta.

On myös asioita, joita kristityn ei tarvitse epäillä. Martti Luther kirjoittaa teoksessaan Sidottu ratkaisuvalta: ”Pyhä Henki ei ole skeptikko eikä hän ole sydämiimme kirjoittanut epäiltäviä asioita tai mielipiteitä, vaan varmoja totuuksia, jotka ovat itse elämääkin ja kaikkea kokemusta varmempia ja lujia.”

Yksi tällainen varma totuus, johon saamme epävarman maailman keskellä järkähtämättömästi luottaa, on varmuus Jumalan lupauksista ja niiden toteutumisesta. Jumala on lupausten antajana uskollinen. Kaikkivaltias pystyy tekemään mitä on luvannut ja valvoo, että hänen sanansa toteutuu. Vallitsevat olosuhteet tai omat kokemuksemme eivät pysty tätä horjuttamaan.

Kynttilänpäivän evankeliumin päähenkilö, tietenkin Jeesuksen lisäksi, on Simeon. Pyhä Henki oli ilmoittanut hänelle, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun. Luukas ei kerro, kuinka kauan Simeonin saamasta lupauksesta kului sen toteutumiseen, mutta Simeonin sanoista on pääteltävissä, että hän oli jo saanut odottamisesta, ja elämästäkin, tarpeekseen. Nooan, Abrahamin ja monien muiden esikuvien lailla hän kuitenkin luotti siihen, minkä Herra oli luvannut. Eikä joutunut pettymään.

Pyhän Hengen johdatuksessa Simeon totesi Jeesuksen olevan Jumalan kaikille kansoille valmistama pelastus, pakanakansoille koittava valo ja Israelille loistava kirkkaus. Vanha Simeon sai pidellä Jeesus-vauvaa konkreettisesti käsivarsillaan. Me puolestamme voimme löytää tuon valon Kristuksen evankeliumista. Se valo kirkastaa meille varmuuden pelastuksesta, Jumalan luotettavista lupauksista, toivosta ja siitä, ettei mikään voi erottaan meitä Jumalan rakkaudesta.

Heikki Koljonen