14.2.2019

Kunto kohillaan

”Etsi aina elämässä kaunista ja hyvää, silloin kannat sydämessä onnen kultajyvää” lukee pienessä taulussa keittiömme seinällä. On ollut aikoja, jolloin tuo kaunis ajatus on tuntunut liian kaukaiselta arkisessa elämässä ja taas aikoja, jolloin se on ollut ponnahduslauta tekoihin, jotka ovat tuntuneet oikeilta, vaikka ovat vaatineet rohkeutta.
Sain olla viime viikon Kelan järjestämällä kuntoutusviikolla – selkäsairaita kaikki, jotkut kipeämpiä kuin toiset. Ymmärrys oli yhteistä – toive arjesta, josta selviäisi mahdollisimman kivuttomasti, jos se mitenkään on itsestä riippuvainen. On asioita, joihin voin vaikuttaa ja asioita, joihin en. Näin koko elämässäkin. On henkisesti kivuliaita ihmissuhteita, työpäiviä, perhetilanteita, jopa niin rakkaissa asioissa kuin harrasteet, on hankalia hetkiä. On päiviä, jolloin elämä on niin pysähdyksissä, että ulospääsyä ei näy.
Kuntoutusjaksolla valettiin intoa ja luottamusta hoitaa omaa itseään pienillä mutta säännöllisillä asioilla, ennen kuin huomaan olevani niin kipeä, että on pakko tehdä jotain. Voisiko elämässänikin olla jotain samankaltaista, hoitaisinko itseäni niin, että Jumala saisi antaa voimaa joka päiväiseen arkeeni. Säännöllinen huolto auttaa jaksamaan. Elämä voi tuoda eteeni minusta riippumattomia vaikeuksia, niistäkin selviän paremmin, jos lähtökuntoni on parempi.
Jokaisessa jumalanpalveluksessa on osio, jossa muistutetaan, jokainen meistä sortuu pienenpiin ja suurempiin tyhmyyksiin, joita synniksi nimitetään. Joskus työnnän ne pois ja sanon oho tai se oli läppä, tai no etkös vitsiä ymmärtänyt – mielen pahoitin kuitenkin.”Jeesus sanoo:: ystäväni, ole rohkealla mielellä, sinun syntisi annetaan sinulle anteeksi.” Se toistuu samoilla sanoilla, sillä tuo asia ei muutu.
Jumala on aina valmis, hoidimme itseämme joka päivä, kerran viikossa tai sitten kun se katastrofi yllättää. Itse jaksamme paremmin, jos hoidamme itseämme useammin. Kun itse voin paremmin, jaksan etsiä sitä ihmisyyden kultajyvää omasta ja lähimmäistenikin elämästä. Anteeksiantamus on rakkautta, hyvän etsiminen tahdon asia. Hyvää ja siunattua päivää sinulle!

Kirsti Mäkinen, nuorisotyönohjaaja Keuruun seurakunnassa