Majakka

18.1.2019

Mitä vastaisit, jos Jeesus pyytäisi sinulta apua?

Jeesus pyytää Raamatussa monta kertaa apua ihmisiltä esimerkiksi näissä tilanteissa:

”Silloin Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!”(Matt.3:13-14)

”Matkasta uupuneena Jeesus istahti kaivolle. Eräs samarialainen nainen tuli noutamaan vettä, ja Jeesus sanoi hänelle: ”Anna minun juoda astiastasi.” Samarialaisnainen sanoi: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?” Juutalaiset eivät näet ole missään tekemisissä samarialaisten kanssa.”(Joh.4:6-9)

Jeesus pyytää apua Johannekselta ja samarialaiselta naiselta. Molempien reaktio on aluksi hyvin samanlainen. He arvostivat Jeesusta suuresti ja pitivät Häntä paljon arvokkaampana kuin itseään. ”Kuinka noin korkea-arvoinen ihminen pyytää apua minulta? Minunhan pitäisi joutua pyytämään apua Häneltä.” Lopulta molemmat kuitenkin auttavat mielellään ja se on heille suuri kunnia ja ilo. ”Minä saan olla auttamassa Jeesusta. Minusta on hyötyä.”

Kaikki tarvitsevat apua joskus. Myös Jeesus. Eikä avun pyytämistä tarvitse hävetä. Se on mitä luonnollisin osa ihmisyyttä. Me tarvitsemme toisiamme, saamme pyytää apua ja auttaa muita.

Miten sinä reagoit, kun sinulta pyydetään apua? Ehkä ajattelet: ”Äh, taas joku on apua vailla. En millään jaksaisi auttaa, mutta kai se on pakko.” Voisimmeko me suhtautua toisen auttamiseen niin kuin Johannes ja samarialainen nainen? Voisimmeko ajatella, että on kunnia saada auttaa toista ja tehdä hänen päivästään parempi sekä iloita yhdessä hänen kanssaan? Meidän eteen tulevat tilanteet eivät ehkä hämmennä yhtä paljon kuin se, kun Jeesus pyysi apua. Lähimmäistä auttaessa voimme kuitenkin ajatella auttavamme Jeesusta ja nähdä tuossa toisessa ihmisessä Jeesus, sillä Hän sanoo Raamatussa: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.”(Matt.25:40.)

Tero Heikkilä

Nuorisotyönohjaaja

© 2019 Keuruun Seurakunta