Majakka

1.11.2018

Risti – elävän puu

”Autuaita ovat hengessään köyhät,
sillä heidän on taivasten valtakunta.
Autuaita murheelliset:
he saavat lohdutuksen.
Autuaita kärsivälliset:
he perivät maan.”

Pyhäinpäivän evankeliumi on alkukatkelma Jeesuksen tunnetuimmasta puheesta, eli Vuorisaarnasta. Siinä hän julistaa autuaiksi kaikkia sellaisia ihmisryhmiä, jotka ovat tässä maailmassa ahtaalla. ”Autuaita ovat…” voitaisiin kääntää myös ”hienoja uutisia…”. Jeesuksella on erityisesti heille hienoja uutisia, jotka kokevat voimattomuutta ja näköalattomuutta.

Pyhäinpäivä voi nostaa mieleemme kiitollisuutta ja iloa, mutta myös surua läheistemme poisnukkumisesta.

  Jeesuksen sanat merkitsevät, ettei meidän surumme ole este Jumalan työlle meissä. Jumala voi edistää oman valtakuntansa tulemista maailmaan myös surevan ihmisen kautta, sillä Jumalan valtakunnassa asiat kääntyvät ylösalaisin verrattuna tähän maailmaan. Se merkitsee jopa sitä, että Jumalan valtakunnassa esimerkiksi hengellinen köyhyys on erityinen kristillinen hyve.    

  Suremista kutsutaan joskus surutyöksi. Sureminen ei kuitenkaan ole työtä siinä mielessä, että sitä voisi suunnitella etukäteen niin kuin työtä suunnitellaan. Usein suru ottaa meidät valtaansa yllättäen. Emme voi valita sen tulemista ja menemistä. Mutta sen voimme valita, kohtaammeko sen Jumalan kanssa vai yksin. Suremalla Jeesuksen ristin juuressa annamme mestarin työskennellä meissä. Ei tarvitse osata sanoja, joita hänelle puhuisi. Sekin riittää, että hiljentyy hänen edessään. Tuossa hiljaisuudessa voi olla salattua elämää.

Seppo Viljasjärvi

 

© 2019 Keuruun Seurakunta