31.5.2018

Salattu Jumala

Sanotaan, että on ainakin kolme asiaa, joita ihminen ei väsy tuijottamaan: virtaava vesi, elävä tuli ja pieni vauva. Näiden asioiden kauneus koskettaa hiljaisesti ja syvästi. Näissä kaikissa on jotain elävyyttä ja siinä ilmenevää harmoniaa.
Pohjimmiltaan luonnossa oleva harmonia on Jumalan Pyhän Hengen harmoniaa. Luomisessa Hän ”liikkui vetten yllä” elävöittäen koko luomakunnan. Kauneuden kokemus on Hengen kokemista luotuisuuden tasolla.
  Ihmisen tehtävä oli laittaa koko luomakunta kukoistamaan. Tapahtui kuitenkin jotain, jonka vuoksi kuoleman verho peittää paljon kaunista tässä elämässä. Mutta Jeesus sanoo: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni.”
  Jeesuksen lähettiläinä saamme osallistua hänen hallintavaltaansa, joka ylittää kuoleman. Se merkitsee, että saamme nähdä asiat hänen näkökulmastaan. Näemme ennen kaikkea mahdollisuudet. Jeesuksen tehtävään tarttuminen antaa meille näkökulman nähdä ainutlaatuinen kauneus tässä elämässä.
  Kuvitteleppa, että istut nuotion ääressä. Taustalla näet ja kuulet hiljaa virtaavan joen. Aurinko paistaa. Yhtäkkiä tuota jokea ui vastavirtaan äitisorsa päivän vanhat poikaset perässään. Jotain sellaista on Jumalan sisäinen kauneus ja harmonia, josta olemme osallisia Jeesuksessa. Sellaisesta näkökulmasta meille avautuu elämän kauneus eläessämme Jumalan seurakunnan piirissä. Emme näe salattua Jumalaa, mutta näemme hänet salatusti siinä, miltä elämä evankeliumin näkökulmasta näyttää.

Seppo Viljasjärvi