18.7.2020

Kuka tämän on tehnyt?

Fyysikko, matemaatikko, tähtitieteilijä ja filosofi, sir Isaac Newton (1643–1727) oli teorioittensa kanssa askaroidessaan rakentanut laitteen, jonka kammesta pyörittämällä planeetat liikkuivat radoillaan auringon ympäri.

Kerran Newtonin työhuoneeseen tuli hänen ystävänsä, tiedemies ja vannoutunut ateisti. Vieraan saapuessa Newton oli kirjoittamassa muistiinpanoja. Niinpä mies jäi tutkimaan huomaamaansa outoa laitetta. Hän tarttui kampeen ja sai planeetat kiertämään aurinkoa hyvässä järjestyksessä toisiinsa törmäämättä.

Laitetta pyörittäen vieras hihkaisi: ”Miten ihmeellistä! Kuka tämän on tehnyt?” Katsettaan nostamatta Newton vastasi: ”Ei kukaan.” ”Et tainnut kuulla?” vieras tiukkasi. ”Kysyin, kuka tämän on tehnyt.” ”Ja minä vastasin, ettei kukaan.”, Newton tokaisi jatkaen kirjoittamista.

Vieras lopetti kammen pyörittämisen ja sanoi: ”Kuulehan nyt, Isaac! Älä jankuta, ettei kukaan ole tätä tehnyt. Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, että jonkun on pitänyt osata valmistaa tämä!”

Newton lopetti kirjoittamisensa, nousi pöytänsä takaa, katsoi ystäväänsä ja sanoi: ”Eikö olekin ihmeellistä! Minä kerron, ettei kukaan ole tehnyt tuota yksinkertaista lelua, ja sinä et usko minua. Mutta tutkiessasi aurinkokuntaamme, tätä ympärilläsi olevaa suurenmoista ja käsittämättömän hienoa mekanismia, sinä tohdit väittää minulle, ettei kukaan ole sitä tehnyt!”

Kerrotaan, että Newtonin ystävästä tuli entinen ateisti. Hän oivalsi, että ihmeitä täynnä olevan luomakunnan takaa löytyy Jumala.

Newtonin päivistä luonnontieteet ovat tuottaneet valtavasti lisää tietoa luomakunnan ihmeistä. Kaikki dna:sta galakseihin on tarkasti hienosäädetty. Pienikin poikkeama näissä säädöissä merkitsisi elämän loppua.

Luomakunnan todistus Luojastaan kutsuu meitä kunnioittamaan Jumalaa ja hänen luomisjärjestystään, tunnustamaan oma rajallisuutemme ja syntimme sekä ottamaan iloiten vastaan Herran Jeesuksen Kristuksen tarjoama pelastus.

Heikki Koljonen

13.7.2020

Sana apostolien päivälle

Ensi sunnuntai on kirkkovuodessa apostolien päivä, mitä vietämme kuudentena sunnuntaina helluntaista. Olemme kalentereissamme juuri ohittaneet 29.6. apostoli Pietarin päivän, jolloin Pekat ja Petrin ovat viettäneet nimipäiväänsä. Kirkon historiassa tuo päivä on muistuttanut apostolien Pietarin ja Paavalin kuolemasta Rooman keisari Neron vainoissa vuonna 67. Ruotsissa, johon Suomikin kuului, siirrettiin tämä muistopäivä nykyiselle paikalleen apostolien sunnuntain aiheeksi.
Apostolien päivän liturginen väri on punainen, mikä muistuttaa Kristuksen nimen tähden henkensä menettäneistä marttyyreistä, joita olivat kaikki Vapahtajamme valitsemat apostolit lukuun ottamatta Johannesta. Ainoastaan hän sai korkean iän elettyään kokea luonnollisen kuoleman Patmos-saarella saamiensa näkyjensä jälkeen, joista Raamattumme viimeinen kirja Johanneksen Ilmestys kertoo.
Ne tehtävät, joissa Raamatun apostolit toimivat, alkoivat jo Vanhan Testamentin aikana ja jatkuvat tänäänkin aikain loppuun saakka. Luomisen Jumala on antanut  luomalleen ihmiselle tarkoituksen elämässä. Käsite ”Jumalan kuva” sisältää tämän. Luomisen Jumala haluaa ihmisen kautta tahtonsa toteutuvan tässä ajassa ja maailmassa. Elämän käyttöohjeiksi on annettu kymmenen käskyä, jotka Jeesus kiteytti rakkauden kaksoiskäskyksi. ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”.
Jo luomisessa Jumala antoi siis tarkoituksen ja tehtävän ihmiselämälle. Hän haluaa hyvän toteutuvan meidän kauttamme. Jumala luottaa tässä ihmiseen. Meidät on ihmisinä luotu ”arjen apostoleiksi”. Syntiinlankeemus kuitenkin särki sen, mikä oli tehty ehjäksi. Jumala äärimmäisessä hyvyydessään ei kuitenkaan hylännyt ihmistä. Kristillisen uskomme perusasia on se, että Jumalan rakkaus on ääretön ja siksi Jumala tuli ihmiseksi maksamaan lankeemuksen hinnan. Jeesus ristillä voitti kuolemallaan synnin palkan, kuoleman ja avasi tien ikuiseen elämään.
Siksi olemme viettäneet pääsiäistä ja jokainen sunnuntai ja aamunkoitto saa muistuttaa meitä tästä. Kasteessa kutsutaan nimeltä Kristuksen omaksi ja taivaan perilliseksi. Rikkauksista suurin annetaan lahjaksi. Kun oma usko tuntuu heikolta tai mahdottomalta, saa silloinkin muistaa kastetta. Jumala ei jätä aloittamaansa hyvää työtä kesken. Hänellä on tarkoitus jokaisen kohdalla tähän elämään ja taivasta varten.
Lauri Oinonen