Papin paja

Luovuuden Henki

Kirjoitettu 9.6.2019 klo 21:04

Saarna helluntaina Pihlajaveden erämaakirkolla ja Haapamäen vanhalla yhteiskoululla.

Joh. 14: 23-29

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen. Se, joka ei minua rakasta, ei noudata minun sanaani – mutta sana, jonka te kuulette, ei ole minun omani, vaan Isän, joka on minut lähettänyt.
Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.
Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Kuulittehan, mitä sanoin: minä menen pois, mutta tulen taas teidän luoksenne. Jos rakastaisitte minua, te iloitsisitte siitä, että minä menen Isän luo, sillä Isä on minua suurempi. Olen puhunut tästä jo nyt, jotta te uskoisitte, kun se tapahtuu.”

 

Eräs mies nimeltä Pekka Aarnio istui ystävänsä kanssa kahvilla ja jutteli rakennusprojektistaan, jossa hän pyrki remontoimaan vanhan puutalon kodikseen.

Aarnio tokaisi: ”eikö ollut aika erikoista, että oli tarjolla palonkestävää lasivillaa, joka oli niin kovaa, että sitä saattoi sahata sahalla.”

Tuo vastapäätä istuva ystävä ei kommentoinut siihen mitään, mutta kuukauden päästä tapahtui jotain odottamatonta.

Sinne se päätyi tuo sahalla sahattava lasivilla.

Eli, tuo Aarniota vastapäätä istunut heppu oli Gösta Sundqvist ja kyseessä oli Leevi & the Leavingsin levytyssession kahvipaussi. 

Niin syntyi hitti, joka kuvaa ikuisuudelta tuntuvaa miehistä rakennusprojektia. Sellaista, että vaimokin ehtii muuttaa jo siskonsa luokse asumaan, kun ei ymmärrä sitä miten nopeasti aika juoksee vaikka kuinka painaa täysillä. 

Oma remonttini on kestänyt tähän asti tapaninpäivän jälkeisestä aamusta, mutta onneksi vaimollani ei ole siskoa.

Tämän hitin tunnemme erityisesti erään Keuruullakin vaikuttaneen rautakaupan televisiomainoksesta.

Meillä on tässä nyt käsillämme esimerkki luovuudesta. Siitä kun havaitsee ympärillään jotain, jossa on aineksia johonkin täysin odottamattomaan.

Raamatun kerronnassa Pyhä Henki on juuri luovuuden Henki. Aivan alussa kerrotaan, kuinka Jumalan Henki liikkui vetten yllä.

Henki on se, joka elävöitti fyysisen luomakunnan, antoi sille elämän. Niin kuin ihmiselle luotuun ruumiiseen puhallettiin elämän henkäys. 

Voisi sanoa, että Jumalan Henki teki fyysisestä luomakunnasta jotain, mitä ei olisi osannut ennustaa näkemällä sen fyysisyyden. 

Vähän samanlainen esimerkki on auton moottori. Sen keksijä antoi raudalle sellaisen luonteen, että tuskin kovin moni osasi ensimmäisestä moottorista nähdä mihin se pystyisi saadessaan polttoainetta ja kipinää sisuksiinsa.

Ensimmäinen ihminen, joka Raamatussa kykenee Jumalan Hengen vaikutuksesta erityiseen luovuuteen, on Joosef. Hän löytää ihmisten unista symbolisen selityksen reaalimaailman tapahtumille. 

Seuraava on Betsalel. Henki antoi hänelle viisautta, ymmärrystä, tietoa ja taitoa valmistaa taidokkaita esineitä ilmestysmajaan, pyhäkkötelttaan, jossa Israel palvoi Jumalaa autiomaavaelluksen aikana.

Sen jälkeen Henki inspiroi erityisesti profeettoja, jotka kuulevat Herran puheen tarkkaillessaan historian tapahtumia.

Moni Jeesus-tutkija on varmasti pohtinut sitä, kuinka luovasti Jeesus toimi esimerkiksi kertoessaan vertauksia.

Yksi mielenkiintoinen esimerkki tämän päivän luovuudesta ovat opetuspelit. Niiden avulla muutaman vuoden ikäiset lapset on saatu ratkomaan ihan kunnon matemaattisia yhtälöitä. Riittää, että kääntää vaikean asian sellaiselle kielelle, että lapsi koukuttuu ja haluaa oppia lisää – leikin kielelle. Sangen luovaa. (Muistetaan, että lasten kaltaisten on…jne.)

Joskus siis asiat voi nähdä toisinkin tai niissä voi aistia aineksia johonkin uuteen, mikä ei ole välittömästi havaittavissa.

Kun on oikeat piirustukset mielessä, käsillä olevista osasista voi muodostua jotain uutta ja yllättävää. 

Monestihan tosin luovuuden kanssa käy, että mielessä ei ole valmiita piirustuksia vaan intuition kaltainen aavistus siitä, että tästä voisi nyt jotain syntyä kun vähän malttaa fundeerata.

Luulenpa, että tällainen intuitio ja prosessi ilmeni varmaankin Göstan ja Pekan kahvipaussin myötä. Kuukauden päästä piirustukset olivat paperilla

Tällainen luovuus on varmaan aina jonkinlaista salattua Jumalan Pyhän Hengen ilmentymää. Sitä mitä Henki on ihmiselle suonut, antaessaan hänelle luomisessa elämän.

Jeesus lupaa tämän päivän evankeliumissa, että Isä lähettää Pyhän Hengen erityisellä tavalla hänen seuraajilleen, jotka noudattavat hänen sanaansa.

”Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan hänen luokseen.

”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.”

Niin kuin Gösta sai uuden biisin ystävänsä ansiosta, kuinka usein käykään niin, että luovuus kukkii paremmin pienessä porukassa kuin yksinäisyydessä.

Hän, joka pyrkii noudattamaan Jeesuksen sanaa, hän saa seurakseen, asuinkumppanikseen itse Jeesuksen ja Isän. Jeesuksen rakentama ylösnousemuksen huone aukenee ympärille kaikkialla siellä, missä hänen nimessään rukoillaan ja ylistetään. Mitä luovuutta siitä voikaan syntyä?

Ja lisäksi Isä antaa itse Pyhän Henkensä, itse luovuuden Hengen. Kristityillä ei tarvitse olla valmiita piirustuksia joka asiaan ennen kuin he voivat toimia. Ei ole kyse siitä, että pitäisi aina noudattaa jotain valmista kaavaa, koska niin on aina tehty. Riittää, että on halu ja pyrkimys seurata Jeesusta. 

Pyhä Henki palauttaa, nostaa kyllä mieleen kaiken vaadittavan. Ainekset löytyvät Jumalan sanasta.

”Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.” (Joh. 3:8) Sellaiselta on kristittyjen luovuus maailman näkökulmasta näyttävä.

Jeesus sanoo: ”Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Oman rauhani minä annan teille.”

Kuulkaamme nämä sanat nykyisessä kirkkomme tilanteessa. Rahat alkavat vähetä, ihmiset alkavat enenevissä määrin vieraantua kirkosta. ”Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.”

”Joka on ottanut vastaan minun käskyni ja noudattaa niitä, se rakastaa minua. Ja minun Isäni rakastaa sitä, joka rakastaa minua, ja häntä minäkin rakastan ja ilmaisen hänelle itseni.” (Joh. 14:21)

”Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä.” (Joh. 15:12)

Kysykäämme siis itseltämme, kenen puolesta olisimme valmis tinkimään omasta vapaudestamme, niin kuin Jeesus teki? Kenen puolesta kantaisimme ristiä? Miten kertoisimme Jeesuksesta uusilla tavoilla? Miten heittäytyisimme uudella tavalla rukoukseen. Emmekö tiedä miten voisimme onnistua siinä? 

Yrittäessämme Jeesus lupaa meille Pyhän Hengen lahjoittaman luovuuden. Eipä siis muuta kuin vasara ja nauloja koko rahalla. Uutta runkoa pystyyn.

”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte.” (Joh. 15:16)

 

Seppo Viljasjärvi


Kategoriat: jumalanpalvelus

Avainsanat:


Selaa artikkeleja:

© 2020 Keuruun Seurakunta