7.11.2019

Isänpäivänä vietetään myös uskonpuhdistuksen muistopäivää

”Maailman vallat väistyvät, kansojen meri pauhaa, maa huojuu, vuoret siirtyvät.

Maailma kaipaa rauhaa. Vaan sana luovan Jumalan, jo isiemme auttajan,

on meidän turvanamme, on meidän turvanamme.”   VK 181

Edellä oleva virsi on runoiltu jo keskiajalla, mutta sanoma on aivan ajankohtainen.
Ihmiset osoittavat mieltään niin kadulla kuin sosiaalisissa medioissa. Ja sitä huutoa kyllä riittää suut ja korvat täyteen – kansojen meri pauhaa. Onko voittaja se, joka huutaa lujemmin kuin muut vai voittaako sanoja sanoillaan ihmiset puolelleen?

Ajan saatossa on ollut useita ihmisiä, joiden sanomiset ja opetukset ovat jääneet jopa historian kirjoihin. Esimerkiksi Martti Lutheria siteerataan tuon tuosta luterilaisen kirkon piirissä ja laajemminkin. Hänen opetuksensa Raamatusta ja armosta uskon perustana ovat edelleen tärkeitä. Suuri kiitos ja kunnianosoitus hänen tekemälleen työlle.

Ensi sunnuntaina viimeistään voidaan sanoa kiitos myös kaikille isille. Kaupat ovat jo pitkään mainostaneet, mitä lahjoja isälle voi hankkia. Uskon, että kaikista lahjoista parhain on kuitenkin kiitollisuuden ilmaiseminen kaikesta siitä hyvästä, mitä isien kautta olemme omaan elämäämme saaneet. Omin käsin tehty kortti ja runo voi olla paljon arvokkaampi asia kuin rahalla ostetut lahjat. Vielä, kun kädet voi kietoa isän tai isoisän kaulaan ja saa sanotuksi kiitos ja onnea, voi siinä hetkessä myös itse kokea turvallisuutta ja lujaa luottamusta elämän myrskyjä vastaan.

Jeesus opetti aikanaan ihmisiä kohtaaman Jumalan juuri isänä. Kaikkein vaikeimmalla hetkellä Jeesus huusi avukseen isiä, niin kuin pieni lapsi puhuu ”isi” tai nykykielellä ”iskä”. Jumala tahtoo edelleen olla ihmisille tässä iskä roolissa ja haluaa lapsilleen vain parasta. Jeesuksen ehkä kuuluisin vertaus Jumalasta tulee ilmi tuhlaajapoika -kertomuksessa.

Jumala rakastaa ihmistä kaikesta huolimatta ja tie Hänen yhteyteensä on aina avoin kaikille ihmisille, niin lapsille kuin aikuisille ja me kaikki saamme puhutella häntä isänä.

Hyvää isänpäivää ja uskonpuhdistuksen muistopäivää tulevana viikonloppuna.

Tuula Lahti