Majakka

21.1.2021

Löytyykö uskoa?

Jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle vuorelle: ’Siirry täältä tuonne’, ja se siirtyisi. Mikään ei olisi teille mahdotonta.” (Matt. 17: 20) Tämä Jeesuksen vastaus opetuslapsilleen saa ainakin oman uskoni näyttämään mitättömältä ja alamittaiselta. Minun uskollani ei siirretä edes muurahaispesää. Sen kokoluokka ei siis yllä edes pikkuruisen sinapinsiemenen tasolle.

Olisipa hienoa tuntea henkilö, joka kykenisi uskollaan siirtelemään vuoria. Hän voisi varmasti olla avuksi pienemmissäkin ongelmissa. Tunnetko sinä sellaisia uskon sankareita? Minulle ei tule ketään mieleen…

Tarkemmin ajatellen taidankin tietää yhden: Jeesus! Ehkä tuo vuorensiirtämisjuttu ei tarkoitakaan vaatimusta tai uskon minimistandardia. Sehän on kirjaimellisesti jossittelua. Oleellista ei olekaan minun uskoni puute ja pienuus vaan Herran Jeesuksen rajattomat mahdollisuudet. Kun opetuslapset eivät epäuskonsa tähden kyenneet parantamaan pahan hengen riivaamaa poikaa, käski Jeesus tuoda pojan luokseen. Ja poika parani.

Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, sanoi Paasikivi. Yksi tosiasia on se, että oma uskoni on pieni ja puutteellinen. Toinen, edellistä merkittävämpi, on se, että Jeesuksella on kaikki valta ja uskoa yllin kyllin. Kun elämän matkalla törmää milloin minkäkin laiseen vuoreen, ei kannata jäädä ainakaan pitkäksi aikaa arvioimaan omaa kykenemättömyyttä vuoren voittamiseksi. Kannattaa viedä asia Jeesukselle. Hän voi siirtää vuoren toisaalle, tai sitten näyttää sopivan polun sen yli.

Herramme Jeesus Kristus.

Me elämme liiaksi oman viisautemme varassa ja luotamme omaan voimaamme.

Koettelemusten tullessa huomaamme,

että viisautemme on riittämätöntä ja voimamme ovat vähäiset.

Herra, opeta meille uskon yksinkertaisuutta.

Auta meitä näkemään, että sinussa ovat kätkettyinä kaikki viisauden ja tiedon aarteet.

Sinulle olkoon ylistys ikuisesti.

Rukous Evankeliumikirjasta

 

Heikki Koljonen

© 2021 Keuruun Seurakunta