Majakka

21.11.2019

Määrätön rakkaus

Seurasin kerran takavasemmalta kohtaamista jossa oli mukana pieni pala taivasta. Aikuinen otti pienen lapsen syliinsä ja hänen silmistään, sanoistaan ja koko olemuksestaan välittyi valtava rakkaus ja hellyys tuota pientä ihmistä kohtaan vaikka tapaaminen oli heidän välillään ensimmäinen. Seurasin tilannetta sivustakatsojana mutta kohtaaminen jäi mieleeni, toivottavasti pysyvästi. Suuri rakkauden määrä, joka tuossa hetkessä oli, sai tilanteen tarkkailijankin pohtimaan. Mietin jälkeenpäin, miten kukaan pystyy ikinä rakastamaan toista ihmistä niin paljon kuin äskeisessä, ohikiitävässä hetkessä. Koska Jumala on rakastanut ensin meitä.

Jeesus vastasi yhdelle lainopettajalle näin, kun tämä kysyi tärkeintä käskyä: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näitä suurempaa käskyä ei ole. Jeesus opetti että usko Jumalaan ja suhde lähimmäiseen kuuluvat erottamattomalla tavalla yhteen. Usko kolmiyhteiseen Jumalaan sitoo meidät rakkauteen, Jumalan rakkauteen ja lähimmäisen rakastamiseen.

Noudattamalla kymmentä käskyä täydellisesti täyttäisimme Jumalan tahdon mutta me emme siihen pysty. Onneksi Jumalan rakkaus on meitä suurempi. Hän rakastaa aina ja kaikissa tilanteissa. Isonkin möhläyksen ja tunaroinnin jälkeen saamme aina palata Jeesuksen ristin luokse armahdettaviksi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että töppäilystä rikoslaissa määrätty rangaistus jätettäisiin kärsimättä. Rakkauden kaksoiskäsky on ristinmuotoinen. Pystyviiva on merkkinä Jumalan rakkaudesta meitä kohtaan ja poikkiviiva kertoo lähimmäisen rakkaudesta. Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta ja rakkaus saa meidät tekemään hyviä asioita toisillemme.

Hyvinä hetkinä on helppo rakastaa sekä Jumalaa että miellyttäviä ihmisiä. Kuitenkin jokaisen elämässä tulee eteen vaikeuksia, hankaluuksia ihmissuhteissa ja epäonnistumisia. Rakkauden kaksoiskäsky käskee meitä silloinkin rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä. Se vasta rasittavaa ja ärsyttävää onkin. Paavali kirjoittaa kirjeessään roomalaisille: Jos mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa. Jumalan ja lähimmäisen rakastaminen on elämän mittainen läksy meille kaikille.

Johanna Lemmetyinen

© 2020 Keuruun Seurakunta