29.10.2020

Uskotko ruumiin ylösnousemisen?

Pyhäinpäivään liittyy muistojen, kaipauksen ja kunnioituksen lisäksi toivo ylösnousemuksesta. Uskontunnustuksessa lausumme uskovamme ”ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän”.

Mutta mitä ylösnousemus tarkoittaa? Ei kai siihen tarvita ruumista? Eikös ikuista elämää vietetä jonkinlaisina henkiolentoina?

Kun ihmisen ruumiin elintoiminnot lakkaavat, hänen henkensä / sielunsa siirtyy joko taivaaseen tai tuonelaan. Näin opettaa Raamattu, ja tähän viittaavat lukuisat tutkimukset kuolemanrajakokemuksista. Jeesuksen omat tapaavat iloiten Herransa, toisten kohtalo on kauhea. Tämä kuoleman jälkeinen elämä on tietoista, mutta ruumiitonta.

Monen mielestä tämä riittäisi. Mukavasti se ikuisuus sujuisi aineettomana henkenä. Ja miten se maaksi maatunut tai tuhkaksi poltettu raato mihinkään nousisi?

Mutta Jumala on toista mieltä. Hän kertoo Sanassaan, että ruumiimme toden totta herätetään Jeesuksen tullessa toisen kerran maan päälle. Ylösnousemusruumis on samankaltainen kuin Jeesuksella, kun hän nousi kuolleista. Se on fyysinen, käsin kosketeltava ja tunnistettava, mutta vailla sairauksia ja vammoja. Sitä voi kuvata kolmella k:lla: kirkastettu, kuolematon ja katoamaton.

Pohdiskeluun ruumiin ylösnousemisen teknisestä toteutuksesta Luther vastaa Kristinopissaan: ”Ruumiin ylösnousemus on niin valtava asia, etten järjelläni voi sitä tajuta, mutta uskon sen lapsenmielisesti, koska Jumala on sen Sanassaan ilmoittanut ja koska se ei perustu meidän ihmisten mahdollisuuksiin, vaan Jumalan voimaan.”

Ruumiin ylösnousemus on kristinuskon peruspilareita. Eihän sitä muuten olisi uskontunnustukseen laitettu. Gnostilaisuudesta yms. filosofioista poiketen kristitty arvostaa ja kunnioittaa aineellista luomakuntaa, myös omaa kehoaan, Jumalan hyvänä luomistyönä. Ja Jumala arvostaa tätä työtään niin, että herättää kerran ruumiimme elämään ikuisesti. Silloin Jeesuksen lunastamien pyhien yhteys saa lopullisen täyttymyksensä.

Heikki Koljonen

Keuruun seurakunta